Προετοιμάστε τον κήπο σας για τον Χειμώνα!

Με τον ερχομό του φθινοπώρου αντιλαμβανόμαστε ότι η μεταβατική περίοδος του κήπου μας ξεκίνησε. Ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα για να εξασφαλίσουμε μία όμορφη και ζωντανή άνοιξη. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες εργασίες για τον κήπο πριν την σχετική “χειμερία νάρκη” των επόμενων μηνών. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να κάνετε στον κήπο σας εν αναμονή του κρύου χειμώνα.

Η καθαριότητα του κήπου μπορεί να είναι μία βαρετή διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη. Τα πρώτα φύλλα θα αρχίσουν να πέφτουν και πρέπει να τα απομακρύνουμε. Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια, απομακρύνουμε ξερά κλαδιά ή και ολόκληρα φυτά που έχουν ξεραθεί. Αν έχετε κομποστοποιητή είναι ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ. Το κομπόστ είναι φυσικό λίπασμα που μπορείτε να φτιάξετε με τα υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας σας.

Τα εργαλεία είναι το πιο σημαντικό μέρος της εργασίας διότι μας κάνουν την δουλειά εύκολα και ξεκούραστα. Όλα τα απαραίτητα εργαλεία θα τα βρείτε στο φυτώριο – κατάστημα κήπου Papas Garden. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι τσουγκρανόσκουπα είτε μεταλλική είτε πλαστική, σκαλιστήρι, κόφτη ζιζανίων, τσάπα και σκληρή σκούπα για εξωτερικούς χώρους. Μην ξεχάσετε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες κήπου για να απομακρύνετε τα απορρίμματα γρήγορα και εύκολα.

Οι θερμοκρασίες έπεσαν και οι πρώτες βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε το αυτόματο πότισμα για τυχόν φθορές και πάντα με σύμβουλο τον καιρό να μειώσουμε την ώρα ποτίσματος. 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μπορείτε να κλαδέψετε και να δώσετε σχήμα στα δέντρα και τους θάμνους σας. Πρώτα ελέγξτε για τυχόν ασθένειες και έπειτα απομακρύνετε όλα τα ξερά και άρρωστα κλαδιά. Για ένα σωστό και αποδοτικό κλάδεμα απευθυνθείτε στο  φυτώριο – κατάστημα κήπου PapasGarden και οι γεωπόνοι θα σας δώσουν την λύση. Αν πάλι έχετε χρόνο και διάθεση να κάνετε το κλάδεμα μόνοι σας προμηθευτείτε από το κατάστημά PapasGarden τα απαραίτητα εργαλεία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της αγοράς στις καλύτερες τιμές. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ψαλίδα κλαδέματος, κλαδευτήρι με μακριά χειρολαβή ή και με τηλεσκοπικό κοντάρι για να φτάνετε παντού, ψαλίδι μπορντούρας, πριόνι κήπου και σίγουρα δεν ξεχνάμε τα προστατευτικά μέσα όπως γάντια και γυαλιά προστασίας για να είμαστε ασφαλής.

Τέλος η πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία είναι η δημιουργία του χειμερινού λαχανόκηπου μας για να έχουμε όλα τα εφόδια για τον χειμώνα. Αν το έδαφος μας δεν είναι τόσο γόνιμο μπορείς να το βελτιώσεις συμπληρώνοντας εμπλουτισμένο χώμα με πλούσια οργανική ουσία ή ακόμη προσθέτοντας βιολογικό λίπασμα. Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε μαρούλι, σπανάκι, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, ρόκα, σέσκουλα, παντζάρια, καρότα και κοκκάρι για φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης κλαδέψτε τα αρωματικά φυτά σας και συμπληρώστε τυχόν απώλειες. Ένας ολοκληρωμένος kitchen garden πέρα από τα λαχανικά χρειάζεται και αρωματικά φυτά όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, λεμονοθύμαρο, μέντα και δυόσμο. Ακόμη μπορείτε να εμπλουτίσετε τον κήπο των αρωματικών με φυτά όπως φασκόμηλο, μαντζουράνα, λουίζα και τσάι του βουνού για να φτιάξετε τα χειμερινά σας αφεψήματα.

Πέρα από τον λαχανόκηπό σας ήρθε η ώρα να φυτέψετε τον κήπο των χρωμάτων. Μπορεί να έρχεται ο χειμώνας και τα ανοιξιάτικα φυτά να χάνονται, υπάρχουν όμως φυτά με πλούσια ανθοφορία από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα, χρυσάνθεμα, ρείκια, πανσέδες και πολλές άλλες επιλογές που θα βρείτε ανάλογα τις ανάγκες σας στο φυτώριο PapasGarden και θα επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Μια ακόμη επιλογή είναι οι βολβοί που μπορείτε να φυτέψετε όπως ζουμπούλια, τουλίπες, φρέζιες, νάρκισσοι και αμαρυλλίδες για μια ανθοφορία στις αρχές της άνοιξης.

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα φτυαράκι χειρός, έναν εκριζωτή, σκαλιστήρι χειρός, φυτευτήρι, βολβοφυτευτήρι και ένα σποροδιανομέα που θα βρείτε μαζί με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στο κατάστημα PapasGarden.

Papas Garden